2012. szeptember 19., szerda

2012. szeptember 19. - 18. nap



1. Az elvégzett tevékenységek, feladatok összefoglalása:

A mai reggel már nem volt annyira fárasztó, mint a tegnapi. Az átöltözést követően indultunk a padlásra a tegnap be nem fejezett munkákat végrehajtani. Thomas ma hozott egy lézeres önbeállós szintezőt, amivel könnyebb volt a munka, mint a tegnapi vízmértékes technikával. A lézer segítségével gyorsan el tudtunk készülni a bekötő vasak lyukainak elhelyezésével, és a méretre vágott betonvasat hamar bele tudtuk ütni. Ezek után elhelyeztük a leendő terasz vízelvezetésének szánt 120-as PVC csövet, amit betonágyazatra helyeztünk ezzel adva meg neki a kellő lejtést. Míg ezek történtek hárman méretre vágták a nap elején lemért betonhálókat. A fenti feladatok végeztével összehajtottuk a vashálót, majd még pár ember segítségével feladogattuk azokat az állványra, majd a padlásra. A helyszínen elvágtuk az összekötő drótokat, és a hálót megfordítva a födémre helyeztük. A megfelelő átfedést biztosítva a hálók között már csak a beton érkezését kellett kivárni. Meglepetésként hatott, amikor az udvarra begördült egy Transporter rákötve egy Putzmeister típusú betonszivattyú utánfutóval. Elhelyeztük a pumpa végeláthatatlan csövét a géptől az öntési helyig. Utána nem sokkal érkezett a mixerkocsi, ami a gépbe öntötte a puttony tartalmát. A felpumpált anyag enyhén folyós jelleget öltött, és hamar terült, csak a pumpa volt egy kicsit lassú. A beton pumpálása két óra hosszat vett igénybe, amikoris elfogyott a mixerből az anyag. A következő fordulóra már csak két köbméter anyagot kellett elhoznia a kocsinak, de a rövid szünetet kihasználva gyorsan elmentünk ebédelni. Visszatérve az ebédelésből hamar megjött a mixerkocsi is, és folytathattuk a betonozási tevékenységet. Miután ki lett öntve a folyékony beton, következhetett a felület lehúzása, melyhez voltak speciális szerszámok. Még mielőtt a meg nem száradt anyag a szerszámokat börtönbe zárta volna, elmostuk azokat, melyek betonosak lettek. A folyamat végén egy kis pihenés következett, majd egy kicsit összepakoltunk az udvaron, hogy rend legyen. A törmelékeket a konténerbe talicskáztuk, és az udvaron felhalmozódott port is összesöpörtük, és ezt is a konténerbe szállítottuk. A nap levezetése gyanánt Thomas megbízott minket egy pár farost lemez bevitelével egy fedett helyre.


2. Szerzett tapasztalatok:

Most láttam először a már tanult könnyűbetont, mely nagyon folyékony állapotban volt. Érdekes volt látni ilyen kicsi betonpumpát, melyet hozattak az építés helyszínére. Az önbeálló lézeres szintező sok munkától kímél meg minket, és ezáltal felgyorsítja a munkát.





És még egy naplórészlet:



1. Az elvégzett tevékenységek, feladatok összefoglalása:


A mai reggel hűvös idővel indult. Kinéztünk az alakon és láttuk, hogy esett az eső az éjjel. Előző este még éppen időben észrevettük, hogy a cement és a mész nincs behordva az épületbe, így nem ázott meg. A táskába bepakoltuk az üdítőt és indultunk reggelizni. Az étteremben a svédasztalról kedvünkre válogathattunk a finom felvágottak és zöldségek között. Italnak is nagy volt a választék: narancslé, tea, kávé. Én összeállítottam a szokásos reggelimet. Továbbá a napra is csomagoltam 2 db szendvicset, hátha megéheznék a nagy munkában. A kezdés a szokott padoknál fél 9-kor volt. Thomasnak ismertetnie se kellett a feladatunkat, mert mindenki a már elkezdett munkafolyamatát folytatta. Mi nekiláttunk egy 7 fős csoporttal a födém kialakításának, amire megérkezik a beton. Igyekeznünk kellett, mivel még portalanítva se volt a födém. Több furatot is készítettünk a falba, hogy később tudjunk mihez viszonyítani a beton terítésénél. Ezzel időt tudtunk spórolni a beton lehúzásnál. A portalanítás vizes sepregetéssel lett megoldva. Eközben lent a már megmért közök távolságának ismeretében elkezdtük a vashálót a megfelelő méretre vágni. Ehhez, hogy gyorsabban haladjunk kértem korongos vasvágót. Pillanatok alatt elkészült a 6 db betonháló. Mivel fent a falak ilyen hosszon már akár 15 cm-t is nyíltak, muszáj volt darabokat is beraknunk a vasalatba. A vashálókat csak félbehajtva tudtuk beemelni a födémre. Ehhez a művelethez is kellett legalább 6 ember. Az álláson állva könnyítettük meg a beemelést. Az elhelyezésnél belülről haladtunk kifele. A terítése során lefektettük majd a testsúlyunk segítségével rálépve kiegyenesítettük. Az elhelyezése előtt azonban lefektettünk egy csapadékvíz elvezető csatornarendszer a hosszával párhozamosan. Ezt ki kellett biztosítani vasakkal, nehogy a betonnyomás felnyomja a csövet. A megfelelő takarás miatt a vasalat alá téglát raktunk és ezen feküdt föl az egész rendszer. Pont végeztünk addigra, mire a beton megérkezett. Nem sokkal 10 óra után érkezett meg egy kocsi a rásegítő szivattyúval. Ebbe töltötte bele a könnyűbetont a mixerkocsi. A beton egy 8 cm átmérőjű flexibilis gumitömlőn keresztül érkezett meg a födém végébe. A csövet én fogtam és egyenletesen terítettem szét a közel 10 köbméter beton. A társaim egyengették majd lehúzták a már szétterült betont. 2 órára be is tudtuk betonozni a födémet, majd kis pihenő után a lépcsőházfugázásban segédkeztünk. A nap végeztére Thomas megköszönte a részvételt a betonozásban.

2. Szerzett tapasztalatok:

A beton feljuttatása átemelő segítségével. A terítés során alkalmazott eszközök használata.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése